Yaşlanma ile birlikte tüm organlarımızda olduğu gibi yüzümüzde de bazı değişiklikler olmaya başlar. Yüz derisinde sarkma, kırışıklıklar ve lekelenmeler oluşur. Yaşlanmanın yanında stres, güneş ışınlarına fazla maruziyet, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenler de derideki istenmeyen değişikliklerin artmasına neden olur.
Yüz germe kimlere uygulanır?
Yüz germe, yüzde zaman ve dış faktörler nedeniyle oluşan sarkma ve kırışıklıkları, yüzün asıcı bağ sistemlerini onararak yapılan bir cerrahi işlemdir. Yüzde hacim kaybı, ağız çevresi ve yanak bölgesinde derin kırışıklıklar, orta yüz bölgesinde sarkma ve çene konturlarında siliklik gibi şikayetleri olan hastalar yüz germe için aday olarak değerlendirilebilirler. Yüz germe genellikle orta ve ileri yaş grubu için planlanan bir ameliyattır. İşlem öncesinde işleme engel başka bir sağlık sorununuz olup olmadığı araştırılmalıdır.
Ameliyat süreci nasıldır?
Yüz germe genel anestezi altında uygulanan bir işlemdir. Sorunun derecesine göre yüz germenin yanına göz kapağı cerrahisi veya kaş asma gibi bazı tamamlayıcı prosedürlerin de eklenmesi gerekebilmektedir. En basit tabirle yüz germe ameliyatında ciltteki fazla doku çıkarılıp yüzün asıcı yapıları onarılır. Sonuçların kalıcılığını belirleyen unsur deri altı dokuda yapılan işlemin derecesi ve doğru planlanmasıdır.
Yüz germe maalesef izsiz bir ameliyat değildir ancak iz büyük oranda saklanabilir bölgelerde olduğu için belirgin değildir. Kulak katlantıları içerisine gizlenip kulak memesi altından enseye doğru dönen kesilerden işlem uygulanmaktadır.
Yüz germe ameliyatının kalıcılığı ne kadardır?
Yüz germe ameliyatının başarısı ve kalıcılığı kullanılan tekniğe göre değişmektedir. Deri altında asıcı bağlarda yapılan işlemin derecesine göre bu süre değişebilmektedir. Sadece deri fazlalığını alarak yüzdeki yaşlanma belirtilerini kalıcı olarak yok etmek mümkün değildir. Bu nedenle asıcı bağlarda yapılacak onarımı detaylı bir şekilde planlamak gerekmektedir. Yaşam tarzı, beslenme bozuklukları, kalıtımsal faktörler, güneş maruziyeti ve sigara kullanımı gibi faktörler de sonuçlar üzerinde oldukça etkilidir. Bu faktörlerin hepsi yaşlanma üzerinde çok etkilidir ve ameliyat başarısını da belirlemektedir.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Ameliyat sonrasında genellikle 1 gece hastanede yatış gerekmektedir. Yüz germe çok ağrılı bir prosedür değildir. Ameliyat sonrasında şişlik ve morlukların oluşması kaçınılmazdır ve bunlar yaklaşık 2-4 hafta içerisinde kaybolmaktadır. Şişliklerin daha hızlı kaybolmasını sağlamak için ameliyat sonrasında yaklaşık 2 hafta kadar özel bir yüz germe maskesi kullanılabilmektedir. Yaklaşık 7-10 günlük bir sürenin sonunda işe dönüş mümkündür. Yaklaşık 1 ay kadar bir süre ağır fiziksel aktivitelerden ve aşırı güneş ışığı maruziyetinden kaçınmak önemlidir.
Şişliklerin tamamen geçmesi ve yüzün şeklini tam olarak bulması yaklaşık 3-6 ay kadar sürebilmektedir. Yüzün yeni şeklini ne kadar koruyacağı kişiden kişiye değişebilmektedir. Ancak güneşten ve stresten kaçınma, doğru beslenme gibi genel yaşlanma karşıtı kurallara uyarak bu süreyi uzatmak mümkündür.