Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu işlemi yağ dolgusu olarak da tanımlanabilmektedir. Vücudun belli bir bölgesinden alınan yağın işlemden geçirilip enjeksiyona hazır hale getirilmesini takiben dolgunluk sağlanması planlanan başka bir bölgeye verilmesi işlemidir. Yüzdeki kırışıklık, yanak veya gözaltı bölgesindeki çöküklüklerin doldurulmasında kullanılabildiği gibi meme, eller veya popo gibi bölgelere hacim kazandırmak amacıyla da kullanılabilmektedir. Daha önce geçirilmiş yaralanmalara bağlı çöküklükler veya doğumsal şekil bozukluklarının tedavisinde de kullanılabilmektedirler.

Yağ enjeksiyonu işleminin avantaj ve dezavantajları nelerdir ?

Yağ enjeksiyonu işleminin kullanıma hazır dolgu materyallerine göre bazı avantaj ve dezavantajları mevcuttur. İşlem sırasında kendi yağ hücreleriniz kullanıldığı için herhangi bir allerjik reaksiyon görülmez. Yağ dokusu kök hücreleri de barındırdığı için cildi yenileme ve gençleştirme potansiyeli hazır dolgulardan daha fazladır. Sonuçları daha kalıcıdır. Dezavantajlarının başında ise yağ dokunun elde edilmesi için vücudun başka bir bölgesinde işlem gerektirmesi gelmektedir. Bunun yanında enjekte edilen yağın bir kısmı maalesef erimektedir ve bu nedenle birkaç seans işlem gerekebilmektedir.

Yağ enjeksiyonu işlemi nasıl yapılmaktadır ?

Yağ dokusunun elde edilmesi için sıklıkla karın, basen veya kalça gibi bölgeler kullanılmaktadır ve liposakşın tekniği ile yağ çekilmektedir. Yüz ve boyun bölgesi gibi daha az hacimde yağ gereken bir bölgede işlem yapılacaksa liposakşın lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak meme veya popo büyütme gibi daha büyük hacimlerde yağ gereken durumlarda işlemi genel anestezi altında yapmak daha uygundur. Hangi tür anestezi kullanılırsa kullanılsın liposakşın işlemi ince kanüllerin gireceği kadar küçük kesilerle planlanmaktadır ve bu nedenle işlem sonrasında belirgin bir iz kalmamaktadır. Liposakşın ile elde edilen yağ dokusu özel bir santrifüj işleminden geçirilip enjeksiyona hazır hale getirilmektedir. Hazırlanan yağ dokusu daha önceden planlanan bölgelere ince kanüller yardımı ile enjekte edilmektedir.

Yağ enjeksiyonu sonrası süreç nasıldır ?

İşlem sonrasında küçük şişlik ve morluklar olabilmektedir ancak bunlar 5-7 gün içinde büyük oranda kaybolmaktadır. Sıklıkla birkaç gün içinde normal günlük aktiviteye dönülebilmektedir. Yağ enjeksiyonu sonrasında en önemli husus yağ dokusunun ne kadarının eriyip ne kadarının kalıcı olacağıdır. İşlem sonrasında yaklaşık %50 oranında bir kayıp olabilmektedir ancak geride kalan yağ miktarı kalıcıdır. Ne kadar yağın kalıcı olacağını söyleyebilmek için yaklaşık 3 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Kalan yağ miktarına göre işlemi birkaç seans daha tekrarlamak gerekebilmektedir.