Yaşlanma ve yer çekimi etkisiyle, bütün organlarımızda olduğu gibi göz kapaklarımızda da deride gevşeme ve sarkma oluşabilmektedir. Sarkmanın yanında göz kapaklarımızdaki yağ yastıkçıklarının belirginleşmesi ile de daha yaşlı ve yorgun bir görünüm oluşmaya başlar. Estetik görünümün yanında özellikle üst göz kapaklarında sarkmanın ve deri fazlalığının artması ile görüş alanı kısıtlanmaya başlayabilir ve bu durum fonksiyonel bir sorun haline gelebilir. Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) ile bu sorunlara çözüm bulmak mümkündür.
Göz kapağı estetiği kimlere uygulanabilir?
Üst ve alt göz kapaklarında torbalanmaya bağlı yaşlı ve yorgun görünüm ve özellikle üst göz kapaktaki sarkma nedeniyle görüş kısıtlılığı gibi şikayetleri olan kişilere göz kapağı estetiği (blefaroplasti) uygulanabilir. İşlem için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak ameliyat öncesinde işleme engel herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığının araştırılması önemlidir. Aynı zamanda işlem öncesinde kaşlarda veya göz kapaklarında düşüklük olup olmadığının belirlenmesi de uygulanacak girişimi planlamak açısından gereklidir. Bu tip ekstra sorunların varlığında blefaroplasti ile birlikte diğer sorunlara yönelik cerrahi girişimlerin de yapılması ameliyat başarısını arttırmaktadır.
Ameliyat süreci nasıldır?
Göz kapağı estetiği, lokal anestezi ile kolaylıkla yapılabilen ancak hasta isteğine göre genel anestezi kullanarak da yapılabilecek bir işlemdir. Üst göz kapağında kapak katlantı seviyesine oturan kesilerle operasyon yapılırken alt göz kapağında da kesiler kirpik hattının yaklaşık 2-3 mm. altından planlanmaktadır. Yapılan kesilerle deri fazlalıkları alınmakta, torbalanmaya neden olan yağ yastıkçıkları da yeniden şekillendirilmekte ve fazlalıkları çıkarılmaktadır. Her cerrahi keside olduğu gibi bu kesilerde de çok dikkatli bakılınca görülebilecek ince izler kalmaktadır. Göz kapakları vücutta en ince deriye sahip bölgelerdir ve iz konusunda en şanslı bölgelerdir. Bu nedenle izler yok denecek kadar az kalmaktadır.
Göz kapağı estetiği sadece üst veya sadece alt kapaklara uygulanabildiği gibi hem üst hem alt kapaklara beraber de uygulanabilmektedir. İşlem süresi yaklaşık 1- 1.5 saat kadardır.
Ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat sonrasındaki süreç ağrılı değildir. Aynı gün eve dönülebilmekte ve hastanede yatış gerekmemektedir. Göz kapakları ve çevresinde morluk ve şişlikler olabilmektedir ve bu beklenen bir durumdur. Morluk ve şişliklerin derecesi kişiden kişiye değişmektedir ve tamamen kaybolması yaklaşık 7-10 günü bulabilmektedir. Şişlikleri azaltabilmek için işlem sonrası ilk gün buz uygulaması faydalı olmaktadır. Ameliyat sonrasında ilk gün görüşü engellemeyecek küçük bir pansuman uygulanmaktadır. Daha sonrasında ise pansuman ihtiyacı olmamakta ve yara yeri açık bırakılmaktadır. Ameliyat sonrasında hemen gündelik aktiviteye dönmek mümkündür. Ameliyat sonuçları hemen görülebilmektedir ancak şişliklerin tamamen inmesi ve son şeklin görülmesi yaklaşık 2-3 ay kadar sürebilmektedir.