Dolgu

Yaşlanmayla birlikte yüzde kırışıklıkların oluşması kaçınılmazdır. Yaşlanmanın yanında genetik faktörler, cilt tipi, güneş maruziyeti ve sigara kullanımı gibi faktörler kırışıklıkların derecesini etkilemektedir.

Dolgu maddeleri hangi amaçla kullanılmaktadır ?

Yaşlanmayla birlikte deride kırışıklıkların oluşmasının yanında yüzde hacim kaybı da oluşmaktadır. Yüzde oluşan derin kırışıklıkların giderilmesi ve yüze hacim kazandırma amacıyla dolgu maddesi enjeksiyonları en sık uygulanan ameliyatsız estetik girişimlerinin başında gelmektedir.

Dolgu maddeleri vücudun hangi bölgelerinde kullanılmaktadır ?

Dolgu materyalleri özellikle burun kenarı çizgilenmeleri, burun kenarından ağız çevresine inen katlantı, ağız çevresinden çeneye inen katlantı ve alın dikey çizgileri gibi bölgelerde oldukça etkindir. Aynı zamanda elmacık kemiği, yanak, çene ve dudak gibi bölgelere hacim vermek amacıyla da sıklıkla kullanılmaktadır.

Dolgu maddeleri her ne kadar en sık yüz bölgesinde kullanılmaktaysa da vücudun diğer bölgelerindeki hacim kayıplarında da kullanılabilmektedir. Yüz dışında en sık meme, popo bölgesinin hacmini arttırma ve daha önce geçirilmiş travmaya veya cerrahiye bağlı oluşmuş olan çöküklükleri giderme amacıyla kullanılmaktadır. Ancak bu işlemler için yüksek hacimler gerekebildiği için yağ dokusu enjeksiyonları daha çok uygulanmaktadır.

En sık kullanılan dolgu maddeleri nelerdir ?

Günümüzde en sık kullanılan dolgu maddeleri hyaluronik asit içeren sentetik materyallerdir. Enjeksiyona hazır halde kullanıma sunulmaktadırlar. Uygulama sonrasında işlem yapılan bölgedeki çöküklükleri doldurarak uygulama alanı ve etraf doku arasındaki seviye farklarını ortadan kaldırmaktadırlar. Hyaluronik asit içerikli dolgu maddelerinin etkileri kalıcı değildir. Etki süreleri ortalama 8-12 ay kadardır. Belli bir süre sonunda vücut tarafından emilmektedirler. Dolgu materyallerinin etkisi geçtikten sonra istenirse yeniden uygulama yapılabilmektedir.

Hyaluronik asit içerikli dolguların yanında kalıcı ve yarı kalıcı materyaller de mevcuttur. Ancak bu materyallerde istenmeyen sonuçlar, allerji, enfeksiyon, ele gelen kitleler gibi sorunlarla karşılaşılma oranı çok daha fazladır ve bu durumlar oluştuğunda sorunu düzeltmek oldukça güç bazen imkansızdır. Bu nedenle kalıcı materyaller hemen hemen hiç kullanılmamaktadır.

Dolgu uygulamaları nasıl yapılmaktadır ?

Dolgu maddesi enjeksiyonları sıklıkla anestezik krem veya lokal anestezi uygulaması sonrasında yapılmaktadır. 15-20 dakikalık bir sürede işlem tamamlanabilmektedir. Sonrasında enjeksiyonun yapıldığı bölgede hafif morluk ve şişlikler olabilmektedir ancak bu durum gündelik hayatı etkilememektedir. İşlem sonrasında hemen işe dönüş mümkündür.