Terleme, vücut ısısını kontrol edebilmek için gerekli olan normal bir vücut fonksiyonudur. Ancak, bilimsel adı hiperhidrozis olan aşırı terleme rahatsızlığında terleme, olması gerekenden çok fazladır. Bu durum gündelik hayatı olumsuz etkilemekte ve sosyal sorunlara yol açabilmektedir. Aşırı terlemenin sık görüldüğü vücut bölgeleri koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanıdır. Aşırı terlemeye bağlı sık kıyafet değiştirme ihtiyacı oluşabilir ve kötü koku sorun yaratabilir. Aynı zamanda avuç içinde görülmesi durumunda tokalaşmaktan kaçınma ve sosyal izolasyon oluşabilmektedir.
Hangi durumlar aşırı terlemeye neden olmaktadır ?
Tiroid veya böbreküstü bezi hastalıkları, stres, menapoz ve bazı ilaç kullanımları aşırı terlemeye yol açabilmektedir ancak bunların hiçbiri olmasa da yapısal bir durum olarak aşırı terleme görülebilmektedir.
Aşırı terlemenin tedavisi nasıl yapılmaktadır ?
Aşırı terlemenin ameliyat gerektirmeksizin botoks enjeksiyonları ile çözümü mümkündür. Botoks enjeksiyonu ile ter bezlerine gelen uyarı kesilmekte ve böylelikle aşırı terleme engellenmektedir. Botoks enjeksiyonları koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanına yapılabilmektedir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. İnce uçlu iğnelerle yapılan botoks enjeksiyonları ağrılı değildir. İşlem sonrasında hemen gündelik aktiviteye dönülebilmektedir. Etki süresi yaklaşık 6 ay kadardır. Özellikle mevsimsel olarak şikayetleri artan hastalarda ilkbahar veya yaz aylarında yapılması halinde yılda 1 kez uygulamanın yapılması yeterli olmaktadır.