Karın Germe

Çok fazla kilo alıp verme ve hamilelik gibi nedenlerle karın bölgesi cildinde sarkma, çatlaklar ve deri altı kas dokusunda zayıflama olabilmektedir. Bu tip durumlarda sorun sıklıkla karın alt bölgesinde sarkma olarak karşımıza çıkmaktadır. Sarkık bölgenin altında pişik, günlük aktivite veya spor yaparken zorlanma, kıyafet seçiminde sıkıntılar sıklıkla duyulan şikayetler arasındadır. Karın germe (abdominoplasti) ameliyatı ile sarkık bölgedeki fazla deri ve yağ dokusu uzaklaştırılıp daha gergin bir karın görüntüsü elde edilebilmektedir.

Karın germe ameliyatı kimlere uygulanabilir?

Karın bölgesinde sarkma ve şekil bozukluğundan şikayetçi hastalara karın germe ameliyatı uygulanabilir. Özellikle hamilelik sonrasında karın bölgesinde oluşan stria dediğimiz çatlakları yok etmek amaçlı olarak da karın germe ameliyatı uygulanabilir. Vücuttan atılan deri ile birlikte çatlaklar da büyük oranda azaltılabilmektedir. Bunun yanında karın ön duvarı kaslarında zayıflık ve buna bağlı olarak iç organlarda fıtıklaşma oluşan hastalarda da karın germe ameliyatı uygulanabilmektedir.

Karın germe ameliyatı öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İşlemden önce detaylı bir fizik muayene, olası fıtıkların tespiti ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Sigara kullanımının karın germe ameliyatından 4-6 hafta öncesinden kesilmesi önerilmektedir. Karın germe ameliyatının ideal kiloda yapılması da sonucun kalıcılığı açısından önem taşımaktadır. Ameliyat sonrasında ciddi kilo alıp vermeler veya hamilelik gelişmesi yeni sarkmaların ve çatlakların oluşmasına neden olabilmektedir.

Ameliyat süreci nasıldır?

Karın germe ameliyatı, karın bölgesindeki şekil bozukluğunun derecesine göre mini veya tam karın germe şeklinde planlanabilmektedir. Her iki tipte de genel anestezi altında yani uyutularak işlem yapılmaktadır. Mini karın germede ameliyat sonrası toparlama süreci ve gündelik hayata dönüş tam karın germeye göre daha kolay olmaktadır.
Tam karın germe işlemi karındaki sarkma ve çatlakları fazla olan aynı zamanda karın ön duvarındaki zayıflığı belirgin olan, fıtıklaşmaları olan hastalarda daha uygun bir seçenektir. Sezaryen kesisi seviyesinden yapılan kesilerle sarkmış karın dokusu çıkarılıp karın duvarı atılan dikişlerle sağlamlaştırılmaktadır. İşlem sırasında göbek deliğinin de yeri değiştirilmekte ve yeni bir göbek deliği yapılmaktadır. Tam karın germe işlemi yaklaşık 2-3 saat kadar sürmektedir ve 1-2 gece hastanede yatış gerektirebilmektedir.

Mini karın germe işlemi ise deformiteleri daha az olan hastalarda uygun bir seçenektir. Tam karın germeye göre daha kısa bir kesi yapılarak işlem planlanır ve göbek deliğinin yeri değiştirilmez. Tam karın germeye göre avantajı daha kısa ameliyat süresi ve hızlı bir iyileşme süreci sonrasında gündelik hayata daha erken dönülebilmesidir. Mini karın germe işlemi yaklaşık 1-2 saat sürmektedir ve genellikle 1 gece hastanede kalış yeterli olabilmektedir.


Her iki tip karın germe işlemi de liposakşın ile beraber uygulanabilir. Böylelikle özellikle bel ve karın bölgesi için daha etkin bir şekil ve incelme sağlanabilmektedir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat sonrasında basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilen bir ağrı olması beklenen bir durumdur. İşlem sonrasında özellikle ilk birkaç gün çok dik yürümemeniz gerekebilmektedir. Bu durum gün geçtikçe normal bir hale geçecektir. Ameliyat sonrasında 4-6 hafta kadar korse kullanımı gerekmektedir. Yaklaşık 4 hafta süreyle ağır aktivite ve sporlardan uzak durulması önemlidir. Tam karın germe sonrasında 10-14 günlük bir süre sonunda işe dönüş mümkündür. Bu süre mini karın germede çok daha kısadır. Karın germe sonrasında bol sıvı tüketimi ve beslenmeye dikkat edilmesi de iyileşme sürecini ve yara iyileşmesini hızlandırması açısından önem taşımaktadır.