Kepçe kulak veya belirgin kulak olarak tanımlanan durum, doğuştan yapısal olarak kulak kıvrımlarının belirgin olmaması ve kulağın belirgin derecede öne doğru açılanması halidir. Kulakta en sık görülen şekil bozukluklarından biridir. Kepçe kulak fizyolojik olarak sorun yaratan bir durum değildir ancak psikolojik olarak sorun yaratabilmektedir. Özellikle okul çağında diğer çocuklardan gelen alaycı yaklaşımlar çocukların psikolojisini olumsuz etkilemekte ve sosyal izolasyona neden olabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Kulak gelişimi, 4-6 yaşlar arasında büyük oranda tamamlanmaktadır. Bu nedenle bu yaş grubundan itibaren cerrahi rahatlıkla planlanabilmektedir. Bu yaş grubunda kulak kıkırdağına da daha kolay şekil verilebilmektedir. Sorunun psikolojik boyutu da düşünüldüğü zaman ameliyatın okul öncesi dönemde planlanmasını önermekteyiz. Bunun yanında daha ileri yaşlarda ve erişkin çağda da bu ameliyat kolaylıkla yapılabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı kimlere uygulanmalıdır?
Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti), kulağı karşıdan bakışta belirgin derecede öne doğru açılanan, kulak kıvrımları silikleşmiş ve iki kulağı arasında açı ve simetri farkları olan kişilere uygulanabilir.
Ameliyat süreci nasıldır?
Kepçe kulak ameliyatı, hastanın yaşına ve isteğine göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Küçük çocuklarda genel anestezi gerekirken, daha büyük çocuklar ve erişkinlerde lokal anestezi ile işlem planlanabilir. Ameliyat sırasında kulak arkasında küçük kesiler yapılarak kulak kıkırdağına atılan dikişlerle kulak kıvrımları daha belirgin hale getirilir ve kulak açıları ayarlanır. Bazen şekil bozukluğunun derecesine göre kulak kıkırdağını bir miktar zayıflatmak veya kulak kıkırdağının bir kısmını çıkarmak gerekebilir. İşlem süresi şekil bozukluğunun derecesi ve yapılan işleme göre değişmekle birlikte yaklaşık 1-1.5 saat kadardır. Ameliyat sonrasında kulak arkasında belli belirsiz izler kalabilmektedir ancak hastayı rahatsız edecek görünür bir iz kalmamaktadır.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Ameliyat sonrasında aynı gün taburcu olmak mümkündür. İşlem çok ağrılı değildir ancak ilk 2-3 gün hafif bir ağrı hissedilebilir. Ameliyat sonrasında ilk gün uygulanan sargı ve pansumanlar ikinci günden itibaren küçültülür ve kulakların şeklini korumak amacıyla tenisçi bandajı veya bandana gibi materyallerin kullanımına geçilir. Ameliyat sonrasında hemen gündelik hayata dönülebilir ve işe dönüş de oldukça hızlı olmaktadır. Ameliyat sonrasında özellikle 3 ay kadar kulağın öne doğru katlanmamasına ve darbe almamasına dikkat edilmelidir.