Liposuction yada Türkçe okunuşuyla “liposakşın” işleminin kelime anlamı olarak tam karşılığı yağ emmektir. Teknik olarak tanımlayacak olursak, vücudun yağlanma artışı olan bölgelerindeki fazla yağ dokusunun özel cihazlarla emilerek vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Vücuttaki yağ hücre sayısı sabittir yani yağ hücreleri zamanla çoğalmazlar. Ancak yağ hücrelerinin yağ depolama kapasitesi değişkendir ve zamanla artabilir. Liposakşın ile hacmi artmış diyet ve egzersize dirençli yağ hücreleri vücuttan uzaklaştırılabilir.
Liposakşın kimlere uygulanabilir?
Liposakşın, bir vücut şekillendirme ameliyatıdır. İşlemin bir kilo verme ameliyatı olduğunu düşünmek yanlış bir inanıştır ve ameliyat sonucu ile ilgili yanlış beklentiler oluşmasına neden olabilir. Aşırı kilosu olmayıp vücudun diğer bölgeleriyle uyumsuz bir şekilde vücudun belli bölümlerinde bölgesel yağ artışı olan kişiler bu işlem için uygun adaylardır. Liposakşın uygulanacak kişilerdeki cilt kalitesi de çok önemlidir. Cilt gerginliği iyi olan hastalarda liposakşın sonrası dokunun kendini toparlaması daha hızlı olmaktadır ve daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Cilt kalitesi kötü, cildi gevşek, yaşlı hasta grubunda ise sadece liposakşın yeterli olmamakta, cilt fazlalıklarının da çıkarılması gerekmektedir.
Liposakşın vücudun hangi bölgelerine uygulanabilir?
Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı kişinin kilo alıp vermesini ve yağ hacmindeki artışı belirlemektedir. Bazen uygun bir yaşam tarzına ve diyet ve egzersizlerin düzenli yapılmasına rağmen vücutta inatçı yağ birikimleri olabilmektedir. Karın, bel, kalça, uyluk ve diz bölgesi bu dirençli yağ birikimlerinin en fazla olduğu bölgelerdendir. Liposakşın ile vücudun her bölgesinden yağ alınabilir. Çene altı, boyun, meme, karın, bel, basenler, kalça, uyluk dış ve iç yüzü ile bacak iç yüzü en sık uygulama yapılan bölgelerdir.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalıdır?
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi liposakşın öncesinde de detaylı bir fizik muayene ve genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Ameliyat esnasında oluşabilecek riskleri arttırmamak için tek seferde alınacak yağ miktarında aşırıya kaçmamak önemlidir. Bu nedenle en fazla rahatsızlık duyulan vücut bölgeleri muayene esnasında sıralanmalı ve buna göre işlem planlanmalıdır. Tek seferde alınabilecek yağ miktarının ötesinde bir işlem gerekiyorsa, belli aralıklarla işlemin tekrarlanabileceği akılda tutulmalıdır.
Ameliyat süreci nasıldır?
Liposakşın işlemi uygulamanın yapılacağı bölge sayısına ve genişliğine göre lokal, sedasyon veya genel anestezi uygulanarak yapılabilir. İşlem sırasında, uygulama yapılacak bölgeye özel bir sıvı enjeksiyonunu takiben liposakşın kanülleri denilen özel metal borular uygulama alanına yerleştirilir ve negatif basınçla yağ çekilir. İşlem yapılan bölgede yağ hücrelerinin sayısı azalır. Liposakşın kanüllerini yerleştirmek için yaklaşık 2-3 mm.lik oldukça küçük kesiler yapılmaktadır ve bu nedenle ameliyat sonrasında belirgin bir iz kalmamaktadır. İşlem süresi uygulama yapılacak bölge miktarına göre değişmekle birlikte 1-3 saat kadar olabilmektedir.
Ameliyat sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Liposakşın sonrasında genellikle hastanede yatış gerekmemektedir. Ameliyat sonrasında ciddi bir ağrı olmamaktadır ve basit ağrı kesicilerle çözülebilmektedir. Birkaç gün içinde gündelik aktiviteye dönüp iş başı yapmak mümkündür. Liposakşın sonrasında uygulama yapılan bölgeye uygun korse, bandaj veya bası giysilerinin 4-6 hafta kadar kullanılması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında hafif morluk ve şişliklerin olması doğaldır ve korse kullanımı ile şişliklerin daha hızlı toparlaması hedeflenmektedir.
Liposakşın sonrasında uygulama yapılan bölgedeki yağ hücrelerinin sayısı azalmaktadır ancak yağ depolama kapasiteleri değişmemektedir. Bu nedenle ameliyat sonrasında da yaşam tarzına dikkat etmek ve çok fazla kilo almamak uygulamanın kalıcılığı açısından önemlidir.